Couscous-slaatje

Couscous & feta (click to enlarge)

Is er iets makkelijker dan couscous? Weinig toch? Je neemt gewoon een glas couscous en een glas kokend water (groentebouillon voor wat meer smaak). Een vijftal minuten laten wellen, olie of boter toevoegen en klaar! Bovendien leent couscous zich zowel voor warme als koude gerechten. In de laatste categorie: dit couscous/feta-slaatje. Perfect als picknickgerecht!

Eerlijkheid dwingt me te vertellen dat dit een halfslachtige kopie is van een slaatje dat je bij Delhaize kunt kopen. Lekker, daar niet van, maar ook makkelijk na te maken en ideaal om je koelkast te ontdoen van restjes zoals daar zijn: een aangebroken zakje rucola, een half potje feta dat anders misschien een schimmelige dood zal sterven, e.d…

Wat doe ik daar ook alweer allemaal in, naast de couscous, de feta en de rucola? Kerstomaatjes, rozijn en pijnboompitjes doen het ook wel goed. Dat alles mengen met de couscous en naar believen op smaak brengen met zout en peper. Ik doe er ook wat balsamicocrème bij.

De tomaatjes heb ik zelf gedroogd in de oven. Dat klinkt misschien nogal snoeverig als in: “kijk toch eens wat een keukenprinses ik ben”, maar het is de ideale manier om een tweede leven te vinden voor tomaten die niet fris genoeg meer zijn om ze naturel te verwerken (of dat nooit geweest zijn, zoals de exemplaren op de foto). Door ze te drogen met kruiden geef je bovendien nog een extra smaaktoets aan dit slaatje.

PS: Er bestaan ongeveer veel evenveel recepten om tomaten te drogen in de oven als dat er tomaten tout court bestaan. Vraag het maar eens aan Google. Hier komt mijn versie: Ik werk liefst met kerstomaatjes (alhoewel de meningen daarover sterk verschillen), halveer ze en schik ze in een ovenschotel. Daarop komt dan wat grof zeezout, peper en olijfolie met provençaalse kruiden. Dat is de snelle variant, je kan natuurlijk ook verse kruiden gebruiken. De schotel gaat dan de oven in, op 80 graden, een uur of twee. Maar da’s geen exacte wetenschap. Al naargelang de graad van sappigheid die je wil, kan die tijd variëren. Checken en proeven dus!

2 thoughts on “Couscous-slaatje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s