Sweet corn of mine

Corn soup Maïssoep

For the English version, keep on scrolling!

Nederlands: Ik zou er zelf nooit op gekomen zijn om van maïskorrels soep te draaien, maar het receptenboekje van m’n Philips SoupMaker wel. De naam van het apparaat dekt niet volledig de lading. Ik kocht het een paar maanden geleden vooral als smoothiemachine, maar ondertussen bewees de soepfunctie al vaker z’n nut. Niet iedereen is overtuigd van het nut van zo’n soepmaker, maar ik vind het wel een handig ding. Tijdens de bereiding heb je er geen omkijken naar: geen risico op aangebrande boter, overkokend water of een in het rond spetterende mixer. De metalen kan is tijdens het afwassen ook iets makkelijker hanteerbaar dan zo’n mega soepkom. Geen nood, het lukte ook perfect om de soep in een kom te bereiden. Dan komt er enkel nog een sjalotje en wat olie bij.

Deze maïssoep vraagt ook weinig voorbereiding. Zeker als je maïs uit blik gebruikt (al is verse ook mogelijk natuurlijk). Gewoonlijk ben ik niet zo’n voorstander van blikvoer, maar maïs is de handige uitzondering op de regel. De smaak van de soep is fluwelig zoet, maar krijgt een subtiele kick van de sambal oelek of chilipeper.

Basisingrediënten (voor zo’n 4 porties):

–       500 gram maïskorrels uit blik (uitgelekt) (als je verse maïs wilt gebruiken, heb je 6 à 8 kolven nodig)

–       70 ml room

–       630 ml groentebouillon

–       Peper en zout

Extraatjes:

–       Een theelepel sambal oelek of chilipeper

–       De room kan je ook vervangen door een mix van kokosmelk en gewone melk

–       Korianderblaadjes

Afwerking:

–       Nog wat extra koriander

–       4 plakjes spek

Bereiding: Met een soepmaker gooi je alle ingrediënten samen in de kan en laat het ding een minuut of twintig pruttelen. Voor de versie in de kom, fruitte ik eerst een sjalotje (of ui, maakt niet uit) aan in wat vetstof. Daarna mochten de maïs en de sambal oelek eventjes zweten. Tot slot de room en de groentebouillon erbij en twintig minuten laten koken. Mix de soep. Eventueel kan je ze ook nog door een zeef halen als je de velletjes van de maïs kwijt wilt. Het resultaat zag er prachtig uit, maar ik had het gevoel dat ik heel veel moest weggooien op die manier en heb de puree er dan maar weer bijgevoegd. Die “bite” geeft trouwens wat structuur vind ik.

De soep leent zich nu perfect om in te vriezen (er zit continu een voorraadje in m’n diepvries!). Bij het serveren kan je wat kleur in het bord brengen met een plakje spek (eventjes geroosterd in een droge koekenpan) en enkele blaadjes koriander.

***

English: This is a super easy recipe for corn soup. It’s velvety and sweet, with a subtle kick from the sambal oelek (or chili pepper).

Basic ingredients (serves 4):

–       500 grams corn kernels

–       70 ml cream

–       630 ml vegetable stock

–       Salt and pepper

Extra:

–       1 teaspoon sambal oelek or chili pepper

–       Cream can be replaced by a mixture of coconut and regular milk

–       Coriander leaves

Garnish:

–       Coriander leaves

–       4 slices bacon

Preparation: I prepared the soup both in a soupmachine (the easiest and quickest way) and also  in a normal pot. For the second method I added a shallot to the list of ingredients. Fry it in some oil. Then add the corn and the sambal oelek or chili pepper and let it stew for 2 minutes. Finally, pour in the cream and vegetable stock. Let it cook for about twenty minutes. Blend the soup. Optional: strain for a more silky effect. Now the soup is perfect for freezing (I always have a stock in my freezer!). Add color in the plate with a slice of bacon (briefly grilled in a dry skillet) and coriander leaves.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s