Gebakken linzenballetjes

Drink je ook graag eigenhandig geperste sapjes? Wellicht ben je dan al op hetzelfde euvel gebotst als ik: Zo’n sapcentrifuge stoot enorm veel pulp uit. Restjes groenten en fruit waar op zich niets mis mee is, maar die we toch in de vuilnisbak kieperen of aan de kippen voederen. Ik had een vermoeden dat je daar best nog lekkere dingen mee kunt doen en Google bevestigde dat. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ondertussen experimenteerde ik al wat met veggie burgers op basis van pulp, maar dat zal nog wat oefening vragen. Lees: de burgers vallen uit elkaar. Hieronder zie je één van die pogingen die ik vakkundig verborgen heb onder een sausje.

IMG_0372(1)

Lekker daar niet van, maar geen kanshebber op een schoonheidsprijs. Balletjes zijn iets makkelijker. Dus presenteer ik jou: linzenballetjes met de pulp van een rode biet-sapje!

Linzenballetjes

Sap van appel en rode biet

Ingrediënten

2 appelen

3 rode bietjes

Stukje gember

2 wortelen

Bereiding sap

Maak alle ingrediënten schoon en snij ze in grote stukken. Verwijder ook het klokhuis van de appel. Normaliter heeft een goede sapcentrifuge daar geen probleem mee. Maar aangezien wij al het “afval” gaan gebruiken, zwier je dat er best op voorhand uit.

Pers het sap. Ik bewaar het altijd in de koelkast in een glazen fles. Zo blijft het zeker twee dagen goed en kan ik het ook meenemen on the go.

IMG_5253

Linzenballetjes (+/- 8 middelgrote balletjes)

Extra ingrediënten

Klein blikje linzen (130gram)

1 theelepel harissa of sambal oelek

1 eetlepel tahinsaus

Gestoofde ajuin

1 eetlepel paneermeel

 Bereiding

Nu ga je aan de slag met de pulp.

In principe zou je de pulp nu nog eens door een blender kunnen halen om het extra te mixen, maar dat  klinkt als te veel afwas in mijn oren en in principe ook niet echt nodig.

Het mengsel mag best wat chunky zijn. Vis er wel de grootste stukken eruit, zoals repen rode biet en plakjes appelschil. Ik eet die meestal meteen op. Dan zijn die vitamientjes ook al binnen!

Meng de pulp met de andere ingrediënten. Zet het mengsel eerst even in de koelkast. Daarna kan je er gemakkelijker balletjes van draaien.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Rol de ballen en leg ze op een bakplaat met bakpapier.

Druppel er wat gesmolten kokosvet of olijfolie over.

De balletjes moeten 20 minuten bakken. Halverwege de baktijd draai je ze eens om.

IMG_9511

Je kunt ze serveren met een frisse yoghurtsaus. Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s