Koken & genieten

Hemelse match: Kaas en selder

Wist je dat selder en kaas het heel goed met elkaar kunnen vinden? Niet alleen selder en roomkaas vormen een geslaagde match, maar ook met blokjes belegen of jonge kaas kun je een heerlijk slaatje in elkaar husselen.

Toen ik vorige maand een kaasplank serveerde aan gasten, bleef ik nadien met heel wat restjes zitten. Zo kwam ik bij een gerecht van Jeroen Meus die een seldersalsa serveert bij de kaasplank. Ook op blogs kwam ik al ideeën tegen om kaas en selder te combineren. Een tijd geleden schreef ik trouwens deze post over de mogelijkheden van selder. Het is dus niet alleen een soepgroente!

Slaatje met selder

 

De salsa van Jeroen transformeerde ik tot een slaatje en wijzigde hier en daar ook wat. Hij maakt gebruik van lavas, een groen kruid dat qua smaak goed op selder lijkt. Omdat ik het niet meteen vond in de supermarkt, heb ik de lavas vervangen door de blaadjes van de selder.

Ingrediënten (voor 1 persoon)

 • 2 stengels bleke selder
 • Een handje selderblaadjes
 • 1 sjalot
 • 50 gram blokjes kaas (ik gebruik een mix van belegen kaas en een kaas met fenegriek)
 • 4 hazelnoten of 1 eetlepel gemalen hazelnoot
 • Een scheutje sherryazijn (of xeresazijn)
 • 1 eetlepel hazelnootolie
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Gedroogd fruit: rozijntjes, stukjes dadel,…
 • zwarte peper
 • zout

Bereiding:

 • Versnipper de selderblaadjes
 • Snij de selderstengels in fijne stukjes.
 • Versnipper de sjalot.
 • Rasp de hazelnoot.
 • Meng de selder, de blaadjes, sjalot, de hazelnoot en het gedroogd fruit in een kom.
 • Giet de hazelnootolie en de xeresazijn (of sherryazijn) over het mengsel.
 • Kruid naar smaak met zwarte peper en wat zout.
 • Tip: Deze salade is het lekkerst als de smaken tijd hebben om op elkaar in te werken!

Freelance copywriter, voice-over en tv-producer (voor het programma Tendens) Mijn blog is een combinatie van een uitlaatklep, testlab en kletshoekje. Ik blog graag over lekker eten, ben verzot op mealpreppen en wil bewijzen dat ook solo eten niet suf of zielig hoeft te zijn. Vroeger heb ik ook nog voor de radio en de geschreven pers gewerkt. Contact: isabelle punt uselli @ gmail dot com

1 reactie op “Hemelse match: Kaas en selder

 1. Marleen Caenepeel

  Om te onthouden 😀

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: